Muffiny z salami, oliwkami i serem parmezan

Muffiny z salami, oliwkami i serem parmezan

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Znudziły się Wam już słodkie muffiny, a może chcecie poeksperymentować i przygotować je w formie na wytrawnie? Koniecznie sięgnijcie po ten przepis i zaserwujcie cieplutkie muffinki na śniadanie. Będą one stanowiły również świetną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    125 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka duże

    2 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • wino białe

    1/4 szklanki
  • salami

    100 g
  • parmezan

    100 g
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    5 sztuk
  • oliwki zielone Smak (pokrojone)

    5 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    5 sztuk
  • Tymianek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Muffiny z salami, oliwkami i serem parmezan

Wytrawne muffinki to:

- pomysł na szybkie śniadanie;
- alternatywa dla śniadaniowych kanapek;
- wytrawna wersja babeczek.

1. Silikonowe foremki na muffiny wysmarować olejem z suszonych pomidorów. Muffiny można zapiekać również w specjalnie przeznaczonej do tego blaszce.

2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.

Zrobić zagłębienie do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką. Następnie dodać olej z suszonych pomidorów, przyprawy, wino i zagnieść ciasto na gładką masę.

3. Do ciasta dodać odsączone z zalewy, pokrojone na plasterki oliwki, suszone pomidory, pokrojony w kostkę salami i tarty parmezan. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posypać pozostałym serem.

4. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy a muffiny wyrośnięte i zarumienione.

5. Gotowe babeczki wyjąc z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat