Ślimaki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pyszna i szybka przekąska. Z dodatkami można kombinować, róbcie z czym macie ochotę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • mozzarella

    2 sztuki
  • czarne oliwki bez pestek

    15 sztuk
  • pomidory suszone

    8 sztuk
  • bazylia świeża

    0.5 pęczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
  • ketchup

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem. Wykładamy na nie startą na największych oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach - ciasto musi się przyrumienić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat