Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki z ciasta francuskiego
Ślimaki z ciasta francuskiego to przekąska, która jest banalnie prosta w przygotowaniu, a zawsze cieszy się dużą popularnością wśród młodszych i tych starszych gości. Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego to ten, który powinniśmy sięgnąć zawsze wtedy, gdy:
a) nie mamy czasu na przygotowywanie czasochłonnych sałatek i innych przekąsek;
b) zależy nam na wykorzystaniu niewielkiej ilości składników;
c) chcemy przygotować ciekawą w formie i smakowitą przekąskę.
Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego:
1. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem.
2. Wykładamy na nie startą na największych oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą.
3. Ciasto ciasno zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm).
4. Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach - ciasto musi się przyrumienić.