Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z jeżynami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki suche

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

składniki mokre

mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło pół szklanki roztopionego

dodatkowo

jeżyny

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z jeżynami

Lekko kakaowe muffiny z pysznymi leśnymi jeżynami. Smakują wyśmienicie. Mają jedną wadę; szybko znikają z talerza :-)

Przygotowanie

Do miski wsypać dwie szklanki mąki, jedną szklankę cukru. Dodać dwie łyżki kakao. Dosypać dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać.

W drugiej misce przygotować składniki mokre. Wlać szklankę mleka, dodać dwa jajka oraz roztopione masło ( około pół szklanki). Wszystko razem wymieszać.

Następnie składniki suche połączyć w jedną masę ze składnikami mokrymi. Wsypać jeżyny, wymieszać delikatnie i napełnić formą do muffinek.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AniaHania 15.08.2016 07:46
ale to szybko raz, dwa się robi ;-)
MałaMi89 14.08.2016 23:39
Idealne :) akurat sporo jeżyn mam, tylko piec mi się nie chce :P
Franciszek 14.08.2016 22:14
piękne wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak