Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cynamon Prymat 1 łyżka
masło 100 garść
cukier brązowy 1 szklanka
jajko 1 sztuka
maślanka 1 szklanka
jabłka 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z jabłkami

Piekarnik nagrzać do 180st C.
Foremki na muffiny wysmarować masłem, można dodatkowo posypać bułką tartą.
Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier (lub stewię).
W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać jajko, maślankę i dobrze zmiksować.
Dodać suche składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dorzucić pokrojone jabłka i wymieszać.
Ciastem wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
Piec przez 15-20 min aż babeczki nabiorą złocistego koloru, można sprawdzić wbijając do ciasta patyczek, jeśli wyjdzie suchy – babeczki są upieczone.
Schłodzić przez ok 5 min i wyjąć z formy.
Podawać na ciepło,np. z lodami waniliowymi lub jako zimną przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 09.10.2013 21:23
Mam jabłek pełno to i muffinki często z nimi robię.
PaniMISIOWA 27.01.2013 15:10
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak