Przepis i sposób przygotowania na: muffiny razowe z dynią i winogronem
Zmiksować wszystkie składniki mokre: jajo, miąższ dyni, miękkie masło oraz cukier.
Wymieszać składniki suche: mąkę uniwersalną, razową pszenną, proszek do pieczenia, kurkumę, cynamon, sól, 1 łyżkę nasion dyni i słonecznika.
Do składników mokrych wsypywać suche mieszając do połączenia składników.
Formy metalowe do muffin wysmarować tłuszczem. Nie stosuję papilotek papierowych, bo ciasto czasem się do nich za mocno przykleja.
Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości. Na wierzch posypać pestkami dyni i powtykać kilka winogron (użyłam takich co rosną w ogródku).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut, do suchego patyczka.
Ciasta wystarcza na około 8-10 muffin.