Muffiny \"dnia drugiego\"

Muffiny \"dnia drugiego\"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • mleko

    1/2 szk.
  • olej

    1/4 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • kminek

    do smaku
  • musztarda ostra

    1 łyżka
  • chilli

    do smaku
  • cebula

    1 szt.
  • koperek

    1 łyżeczka
  • wędlina

    100 g
  • ser żółty

    100 g
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób na wykorzystanie wędlin, serów i innych pyszności pozostałych po sylwestrowym przyjęciu i noworocznym obiedzie, alternatywa dla porannego braku pieczywa w wolny dzień.

Wędlinę i ser pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć. Można dodać także oliwki, kapary czyli co kto ma w lodówce i lubi.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy wymiesza, dodać pokrojoną wędlinę i ser oraz cebulkę.
Mleko, jajko, olej i musztardę dokładnie ubić.
Wymieszać z suchymi składnikami tylko tyle aby się połączyły, nie za długo bo muffiny zrobią się gliniaste.

Foremki natłuścić i obsypać mąką lub włożyć do nich papierowe papilotki, nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.

Z podanych składników wyszło mi 9 muffinek - jedno śniadanie dla dwojga ;)

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić muffiny i piec 20 minut, po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.

Podawać na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 07.11.2012 16:40
Jak dla mnie rewelacja, i do tego bardzo zachęcające zdjęcie!
fictor123 09.03.2012 11:56
rewelacyjne
kate.500 26.02.2012 10:59
super pomysl
cooleczka 01.02.2012 17:15
świetny pomysł - ekonomiczny i smaczny. na dodatek moje smaki :)
mela251 22.01.2012 08:45
pycha
Anna152 22.01.2012 07:15
pychota
Anna152 22.01.2012 07:15
pychota
Kas2 04.01.2012 00:19
uwielbiam! najczęściej robię z serem i szynką
caralajna 02.01.2012 16:02
<b>ładne i na pewno smaczne</b>
[email protected] 02.01.2012 11:59
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat