Przepis i sposób przygotowania na: muffiny czekoladowo pomarańczowe z kruszonką
mąka pszenna - 1 szklanka
otręby pszenne - 2 łyżki
kakao - 1 czubata łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżki
jajo - 1 duże
maślanka - 3/4 szklanki
masło - 50 gram
cukier - 3 łyżki
soda - 3/4 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
Kruszonka:
mąka pszenna - 1/2 szklanki
masło - 2 łyżki
cukier - 1-2 łyżki
Proporcje na 6 muffin. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajo i ucierać dalej aż składniki się połączą. Na końcu dodać maślankę i zamieszać.
Mąkę (użyłam tym 650 - uniwersalną) wymieszać z otrębami, kakao, sodą, solą. Obie masy dokładnie wymieszać, dodając skórkę pomarańczową kandyzowaną.
Kruszonka:
Miękkie masło ręczni połączyć z mąką i cukrem.
Do foremek włożyć papierowe papilotki, ciastem wypełnić je do 3/4 wysokości. Poskubać obficie kruszonkę na wierzch. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe, smacznego.