Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny czekoladowe z kokosem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
masło roztopione 1/3 szklanki
mleko 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Nadzienie:

wiórki kokosowe 1 szklanka
mleko 2% 1/2 szklanki
cukier puder 3 łyżki
budyń kokosowy 2 łyżki

Porada

Jeśli babeczki mają być tylko dla dorosłych do nadzienia można dodać malibu lub likier kokosowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowe z kokosem

Przygotowanie nadzienia:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i wiórki kokosowe. Jak lekko przestygnie wymieszać z proszkiem budyniowym.

Przygotowanie ciasta:
Osobno wymieszać suche składniki i osobno mokre. Połączyć razem mieszając łyżką.

Do papilotek lub foremek na muffiny wylewać po łyżce ciasta, na środek dwie łyżeczki nadzienia i znów po łyżce ciasta. Tak przygotowane babeczki piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzone można dodatkowo polać czekoladą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 06.05.2013 14:12
bardzo lubimy muffiny, a to połączenie faktycznie jest bardzo smaczne
sanielcia 17.03.2013 12:04
czekolada i kokos, znakomite polaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak