Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny cytrynowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 gram
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczka
cukier 60 gram
sól do smaku
skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1/2 torebki
jaja 1 sztuka
kefir 100 ml
masło 55 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny cytrynowe

Kroki postępowania

1
Do jednej miseczki wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Ja dodałam jeszcze miąższ z jednej laski wanilii,
W drugiej łączę jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, przelewam do miseczki z mąką. Mieszam, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde.
Krok 1 - Muffiny cytrynowe foto
2
Ciasto przekładam do wysmarowanych masłem foremek (lub najlepiej do papilotek w formie na muffiny).
Krok 2 - Muffiny cytrynowe foto
3
Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopn
Krok 3 - Muffiny cytrynowe foto
4
Foremki powoli wyjmuję z piekarnika, a po kilku minutach muffiny przekładam z foremek na talerz, posypuję cukrem pudrem i dekoruję skórką cytrynową. Podaję ze śmietaną
Krok 4 - Muffiny cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ulaaa 13.01.2013 11:11
muszę takie zrobić!
as28 03.01.2013 17:46
mniam
as28 03.01.2013 17:46
mniam
ziutula
ziutula 03.01.2013 17:21
muffinki-rarytaski
malaczarna23 03.01.2013 17:12
pyszniutkie
mikrusiak 03.01.2013 17:09
świetne...:)
Poison1988 03.01.2013 16:27
wyglądają świetnie do tego muszą pięknie pachnieć :)
Noruas 03.01.2013 15:23
Oj zjadła bym jedną, pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak