Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny bananowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki suche

mąka tortowa 1 szklanka
cukier kryształ 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
cukier wanilinowy 16 g

Składniki mokre

banan 1
mleko 120 ml
olej rzepakowy 1/3 szklanki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny bananowe

*Składniki w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać ze sobą. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładko. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre, następnie przelać do misy ze składnikami suchymi. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 °C. Pod koniec pieczenia kontrolować wierzch babeczek, w razie potrzeby zredukować temperaturę i czas pieczenia nieco wydłużyć. Muffiny ostudzić na kratce.

Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak