Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka tabliczka 1
sok z cytryny łyżeczka 1
mleko łyżka 4
mąka pszenna szklanka 3/4
cukier waniliowy opakowanie 1
proszek do pieczenia łyżeczka 2
kakao łyżka 1
masło kostka 1/5
jajko sztuk 2
cukier szklanka 1/2
serek mascarpone opakowanie 1
cukier waniliowy opakowanie 1
śmietana 30% szklanka 1
rum szklanka 1/4
wiśnie bez pestek szklanka 2/3

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone

Kroki postępowania

1
1. Rozpuszczamy czekoladę. Jak ktoś ma founde to może je wykorzystać. Ja niestety nie miałam więc domowym sposobem zrobiłam tak. Garnek wody zagotowałam i położyłam talerz z czekoladą. Ale pięknie się rozpuściła
Krok 1 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
2
2. Dodajemy mleko i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
3
3. Jak wszystko nam się pięknie rozpuści odstawiamy, aby wystygło.
Krok 3 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
4
4. Mieszamy w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao.
Krok 4 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
5
5.Topimy masełko w kąpieli wodnej. Bierzemy duży garnek z gorącą wodą i wsadzamy do środka masełko w kubeczku. Wszystko nam się pięknie rozpuści, a masełko zachowa swoje właściwości i co najważniejsze nie przypali się
Krok 5 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
6
6. Do miski z mąką dodajemy cukier, jajka oraz wystudzone masełko. Miksujemy.
Krok 6 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
7
7. Dodajemy naszą rozpuszczoną i lekko wystudzoną czekoladę.Miksujemy.
Krok 7 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
8
8. Dodajemy wiśnie i rum. Delikatnie mieszamy łyżką. Nie miksujemy.
Krok 8 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
9
9. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy do 3/4 jej wysokości ciastem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.
Krok 9 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
10
10. Wyjmujemy muffinki i czekamy, aż się troszkę ostudzą.
W międzyczasie zabieramy się za KREM z serkiem mascarpone.
1. Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę.
2. Dodajemy mascarpone oraz cukier waniliowy i miksujemy.
Krok 10 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
11
11. Teraz najlepsza zabawa. Proste dekorowanie, ale jak efektowne!!!
Jak muffinki ostygną wtedy odkrajamy delikatnie górę muffinki czyli tą część, która wystaje ponad papilotkę.
Krok 11 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
12
12. Przedzielamy odkrojona górę muffinki na pół.
Krok 12 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
13
13. Dekorujemy muffinkę kremem. Wkładamy krem do rękawa cukierniczego lub specjalnej butelki do dekoracji.
Krok 13 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
14
14. Umieszczamy na górę kremu wiśnię, a po bokach muffinki dwie połówki ciasta, które wcześniej zostały odkrojone.
Krok 14 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto
15
15. Motylek muffinkowy jest gotowy!
Krok 15 - Muffinkowe czekoladowo-wiśniowe motylki z rumem przykryte puszystym kremem z mascarpone foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 13.02.2013 23:30
fajne połączenie
sylwia / sytofala 16.11.2012 21:00
bardzo ładnie podane
omm 16.11.2012 14:48
Jak oczarowal Was ten przepis to prosze zaglosujecie na niego bo zglosilam go do konkursu Swiat od Kuchni. MUFFINKUJMY RAZEM!!! Wystarczy klinkac tutaj: http://www.twojswiatodkuchni.pl/przepisy-kulinarne/przepis,1573.html
omm 16.11.2012 14:46
Dziewczyny no to muffinkujmy i zachwycajmy innych muffinkami przepełnionymi miloscia do slodkosci i eksperymentowania!!!
Mysiunia 16.11.2012 13:24
Jaki szczegółowy przepis, a jakie apetyczne fotki :)
Beata61 16.11.2012 11:08
seper!
Aga20 16.11.2012 10:37
Rewelacja! Bardzo fajny Twoj blog! i piekne zdjęcia
omm 16.11.2012 10:32
Dziekuje! i naprawde tak smakuja ze mozna odleciec! Zapraszam Was na www.oneminutemuffin.pl i na mojego fanpage na FB: http://www.facebook.com/OneMinuteMuffin tam o muffinkach i duzo duzo wiecej słodkości! Ale mnie zmotywowalyscie do muffinkowania. Jutro specjalnie cos z okazji mojego dolaczenia do portalu DoradcaSmaku.pl. Macie jakies zyczenia co do skladnikow? smakow? chetnie cos skomponuje specjalnie dla Was :-)
Adamorek 16.11.2012 10:22
apetyczny deser
Ola1984 16.11.2012 10:18
Wyglądają bajecznie :)
Justyna28 16.11.2012 10:11
rewelacyjne
KasiaK90 16.11.2012 10:11
wyglądają bardzo apetycznie
Poison1988 16.11.2012 10:10
wyglądają bajkowo!
wyattearp 16.11.2012 10:09
SMACZNE!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak