Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z gruszką i miodową kruszonką
W miseczce łączymy mąkę (1,5 szkl. ) z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. W kolejnej misce trzepaczką łączymy wszystkie mokre składniki: olej, jajko, mleko i wanilię. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z pokrojoną gruszką.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i dłońmi rozdrabniamy, aż uzyskamy grudkowatą teksturę.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do ¾ wysokości foremki, wierzch obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30-35 min, do uzyskania złotego koloru muffinek. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku i dopiero po tym czasie wyciągamy i studzimy. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl