MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI

MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    400 g
  • ryż

    200 g
  • jajka

    4 szt
  • białka

    2 szt
  • ser żółty

    100 g
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • zioła prowansalskie

  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.Podsmażamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami, pieprzem oraz solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Krok 2 - MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI foto
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy połowę sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę. Mieszamy.
Krok 3 - MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI foto
Do drugiej miski wbijamy jajka oraz białka, rozbełtujemy, lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy do miski z ryżem i pieczarkami. Mieszamy.
Formę do muffinek natłuszczamy i rozkładamy przygotowaną masę jajeczno-ryżową.
Krok 4 - MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI foto
Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
Krok 5 - MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI foto
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KuchniaMagdaLeny

09.06.2017 01:31
Dziękuję :)

Ewa Wojtaszko

08.06.2017 09:10
to coś dobrego

adelajda

06.06.2017 18:32
Wyszło pyszne danie

RenataZ-et

06.06.2017 14:36
świetny pomysł!

dodi

06.06.2017 13:25
ale bym zjadła, mniam

anka1988

06.06.2017 13:13
fajny pomysł, ciekawie musza smakować

Wiesława1

06.06.2017 04:32
Fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat