Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki piaskowe - śmietankowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 120 g
olej 150 g
cukier 1 szkl.
jajko 5-6 szt.
proszek do pieczenia mały
budyń śmietankowy 200 g
mąka tortowa 300 g
rum 2 łyżki
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki piaskowe - śmietankowe

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem i solą.
Krok 1 - Muffinki piaskowe - śmietankowe foto
2
Masło stopić, dolać olej, wlać do ubitych jajek i zmiksować.
Proszek do pieczenia połączyć z proszkiem budyniowym i zmiksować z masą jajeczno-tłuszczową.
Dosypywać stopniowo mąkę tortową, stale ubijając, aż powstanie bardzo gęste jednolite ciasto.
Krok 2 - Muffinki piaskowe - śmietankowe foto
3
Dolać rum i ponownie zmiksować.
Krok 3 - Muffinki piaskowe - śmietankowe foto
4
Masą napełnić foremki muffinkowe wyłożone papilotkami lub foremki silikonowe.
Krok 4 - Muffinki piaskowe - śmietankowe foto
5
Piec w temperaturze 165-170*C przez 25 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić wykałaczką.
Krok 5 - Muffinki piaskowe - śmietankowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 14.10.2013 09:18
świetne danie
GOSIA18 24.10.2012 22:04
pewnie niebiańsko smakują
Małgorzata106 24.10.2012 18:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak