Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Muffinki są wilgotne, odrobinę "ciężkie" i przy tym dość syte, dzięki czemu wystarczą maksymalnie 2 sztuki, aby delikatny smak orzeszków nerkowca pozostał na dłużej...
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 6 sztuk:

  • mąka z orzechów nerkowca

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • maślanka

    100 mililitrów
  • olej

    50 mililitrów
  • miód

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • płatki migdałów

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej misce należy wymieszać jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód oraz olej, a w drugiej obie mąki i proszek do pieczenia.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni i ostudzić na kratce.
(Początkowo ładnie urosną, ale podczas stygnięcia niestety odrobinę opadną - taka ich natura.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 21:24
Nie wiedziałam, że istnieje mąka z orzechów nerkowca. Takie muffinki na pewno są pyszne i bardzo sycące.

Babeczka35

28.01.2019 14:54
Pysznie wyglądają. Można zabrać je do szkoły, pracy czy na wycieczkę.

Bożena Matuszczyk

22.01.2019 10:32
Wspaniałe, apetyczne muffinki ;)

bietka

21.01.2019 14:03
Bardzo fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat