Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Muffinki są wilgotne, odrobinę "ciężkie" i przy tym dość syte, dzięki czemu wystarczą maksymalnie 2 sztuki, aby delikatny smak orzeszków nerkowca pozostał na dłużej...

Składniki:

Około 6 sztuk:

mąka z orzechów nerkowca 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
maślanka 100 mililitrów
olej 50 mililitrów
miód 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

migdały w płatkach 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

W pierwszej misce należy wymieszać jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód oraz olej, a w drugiej obie mąki i proszek do pieczenia.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni i ostudzić na kratce.
(Początkowo ładnie urosną, ale podczas stygnięcia niestety odrobinę opadną - taka ich natura.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:36
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 29.01.2019 21:24
Nie wiedziałam, że istnieje mąka z orzechów nerkowca. Takie muffinki na pewno są pyszne i bardzo sycące.
Babeczka35 28.01.2019 14:54
Pysznie wyglądają. Można zabrać je do szkoły, pracy czy na wycieczkę.
Bożena Matuszczyk 22.01.2019 10:32
Wspaniałe, apetyczne muffinki ;)
bietka 21.01.2019 14:03
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak