Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffinki korzenno-rumowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 200 g
cola korzenna 150 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier brązowy 175 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
olej 100 ml
jajko 2 sztuki
rum 20 ml
masło 1 łyżka
rum 20 ml
mielone orzecyh 100 g
czekolada 100 (krówkowa)

Przepis i sposób przygotowania na: muffinki korzenno-rumowe

Jak to w przypadku większości przepisów na muffinki bywa składniki suche i mokre rozdzielamy do dwóch osobnych misek, następnie wlewamy mokre do suchych i szybko mieszamy (w pieczeniu muffinek lubię to, że nawet nie muszę wyciągać miksera, składniki mieszam zwykłą miotełką do ubijania).


Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę z dodatkiem rymu i masła rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Kiedy masa będzie całkowicie płynna zanurzamy w nich wierzch muffinki,następnie obtaczamy w tartych orzechach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.09.2013 13:46
bardzo często piekę mufinki ale takich jeszcze nie piekłam
marcinek 05.03.2013 11:29
wyglądają apetycznie, a jeszcze ten rum
leonkot 18.02.2013 20:19
a dziękuję :)
Zdzisław 18.02.2013 20:18
dwie do kawy bym zjadł
KasiaK90 18.02.2013 19:35
pyszne
manaika 18.02.2013 19:30
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak