Muffinki gruszkowo - imbirowe według Nigelli Lawson

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • drobny cukier

    150 g
  • kwaśna śmietana

    140 ml
  • olej roślinny

    125 ml
  • miód

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • gruszka

    1 duża sztuka
  • brązowy cukier

    75 g
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier trzcinowy i mielony imbir.
W dużym dzbanku z miarką zamieszaj kwaśną śmietanę, olej, miód oraz jajka i połącz z suchymi składnikami.
Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, wymieszaj i nałóż równą ilość ciasta do foremek.
Oprósz muffinki cukrem trzcinowym i piecz 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 22.08.2012 07:57
uwielbiam posmak imbiru, z gruszkami może być bardzo ciekawe :D
parysek10 18.08.2012 17:26
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat