Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
250 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
drobny cukier
150 g -
kwaśna śmietana
140 ml -
olej roślinny
125 ml -
miód
1 łyżka -
jajko
2 sztuki -
gruszka
1 duża sztuka -
brązowy cukier
75 g -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Muffinki gruszkowo - imbirowe według Nigelli Lawson
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier trzcinowy i mielony imbir.
W dużym dzbanku z miarką zamieszaj kwaśną śmietanę, olej, miód oraz jajka i połącz z suchymi składnikami.
Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, wymieszaj i nałóż równą ilość ciasta do foremek.
Oprósz muffinki cukrem trzcinowym i piecz 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Komentarze (2)