Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    300 g
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • por

    0,5 sztuki
  • cebula

    0,5 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • kasza jaglana

    0,5 szklanki
  • filet z indyka

    200 g
  • sól

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    chilli lub
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • ser żółty

    70 g
  • śmietana 18-procentowa

    200 ml
  • jajko

    3 sztuki
  • masło do smarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka foto
Wszystkie warzywa umyć osuszyć. Cukinię pokroić w cienki plasterki, paprykę i cebulę w kosteczkę, por w półkrążki, czosnek drobno posiekać.
Krok 2 - Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka foto
Filet z indyka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i chilli /bądź pikantną przyprawą do kurczaka.

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, ugotować z dodatkiem 3/4 szklanki wody, posolić, odstawić do wystudzenia - kasza powinna być sypka.
Krok 3 - Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka foto
Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju podsmażyć czosnek, cebulę i por ok 3 minut, przełożyć do miski. Na tej samej patelni, rozsmarować pędzelkiem odrobinę oleju, podsmażyć cukinię ok 4 minut, przełożyć do tej samej miski.

Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym, dodać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i usmażyć kawałki indyka (powinny być lekko zrumienione), przełożyć do miski, dodać surową paprykę i kaszę, wymieszać wszystko razem, odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka foto
W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać żółty ser, przyprawić, połączyc z warzywami kaszą i indykiem.

Formę na muffinki wysmarować dokładnie masłem, nałożyć do każdej porcję masy (starczyło mi idealnie), piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 25 minut. Wystudzić.
Krok 5 - Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka foto
Podawać np z barszczem lub bulionem grzybowym. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 22.08.2012 11:17
Wspaniałe!
Rafał10 21.08.2012 18:02
pychota !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat