Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
300 g -
papryka czerwona
0,5 sztuki -
por
0,5 sztuki -
cebula
0,5 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
kasza jaglana
0,5 szklanki -
filet z indyka
200 g -
sól
-
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
chilli lub -
olej rzepakowy
3 łyżki -
ser żółty
70 g -
śmietana 18-procentowa
200 ml -
jajko
3 sztuki -
masło do smarowania formy
Przepis i sposób przygotowania Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka
Kroki postępowania


Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, ugotować z dodatkiem 3/4 szklanki wody, posolić, odstawić do wystudzenia - kasza powinna być sypka.

Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym, dodać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i usmażyć kawałki indyka (powinny być lekko zrumienione), przełożyć do miski, dodać surową paprykę i kaszę, wymieszać wszystko razem, odstawić do wystudzenia.

Formę na muffinki wysmarować dokładnie masłem, nałożyć do każdej porcję masy (starczyło mi idealnie), piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 25 minut. Wystudzić.

Komentarze (2)