Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2,5 szklanki -
cukier brązowy
3/4 szklanki -
szczypta soli
-
proszek do pieczenia
2 płaskie łyżeczki -
cukier waniliowy
łyżeczka -
masło
100 g -
kefir
3/4 szklanki -
jajko
2 szt -
sok bananowy
1/2 szklanki -
cukierki czekoladowe trufle
10-12 szt
Przepis i sposób przygotowania Muffinki bananowo-truflowe
Kefir miksujemy z jednym bananem, dodajemy jajka, sok bananowy i rozpuszczone a następnie ostudzone masło oraz posiekanego banana i mieszamy dokładnie w drugiej miseczce.
Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy ale niezbyt długo i dokładnie.
Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Do papilotek nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut nagrzanego do 180 C.
Komentarze (5)