Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem

Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    75 gram
  • mąka ziemniaczana

    75 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • cukier drobny

    100 gram
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Krem:

  • serek mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    600 ml
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • oraz:

  • melon Galia/miąższ/

    500 gram
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • likier maraschino

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem

Kroki postępowania

Krok 1 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
Z podanych składników na ciasto upiec biszkopt w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/242523/biszkopt-jasny-do-tortow.html.

-Przy pomocy specjalnej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/, przełożyć do miseczki i zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Od czasu do czasu przemieszać.
-Pozostały miąższ wybrać łyżeczką, przełożyć do plastikowego pojemniczka blendera i przy pomocy metalowej końcówki zmiksować na puree.
-Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną ,zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki mocnego alkoholu, wymieszać.
-Kulki melona przełożyć na sitko, odsączyć, a sok dodać do ponczu.
-Przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.

-Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. -Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem.
Krok 2 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
-Połowę masy wyłożyć na dolny blat biszkoptu, rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu. Kilka łyżek kremu wyłożyć na wierzch i do obłożenia boków ,a resztę umieścić w rękawie cukierniczym.
Krok 3 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
-Po wyłożeniu i rozsmarowaniu kremu na wierzchu i po bokach tortu można przystąpić do dekoracji. Wystarczy wierzch obłożyć kuleczkami melona, a wolne przestrzenie między owocami przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wypełnić kremem.
Krok 4 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
-Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi.
-Tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Madzai 23.08.2016 08:59
Ale pyszności !
IZABELA29 13.04.2016 07:27
Takiego nie jadlam
ben-ka 07.01.2016 10:06
Bardzo mi się podoba ten deser.
Dorota76 07.10.2015 07:05
super wygląda
Sarenka 10.06.2013 20:42
Ależ apetycznie się zapowiada!
Agnieszka_B 16.08.2012 20:57
Fajny torcik!
fijolek91 16.08.2012 20:11
pysznie:)
czekoladka_m 16.08.2012 15:12
pysznie się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat