Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 szt -
mąka pszenna
75 gram -
mąka ziemniaczana
75 gram -
cukier waniliowy
1 łyżeczka -
sól
szczypta -
cukier drobny
100 gram -
sok z cytryny
2 łyżki -
Krem:
-
serek mascarpone
250 gram -
cukier puder
2 łyżki -
śmietana 30%
600 ml -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
oraz:
-
melon Galia/miąższ/
500 gram -
miód prawdziwy
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
likier maraschino
2 łyżki -
płatki migdałowe
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem
Kroki postępowania

-Przy pomocy specjalnej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/, przełożyć do miseczki i zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Od czasu do czasu przemieszać.
-Pozostały miąższ wybrać łyżeczką, przełożyć do plastikowego pojemniczka blendera i przy pomocy metalowej końcówki zmiksować na puree.
-Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną ,zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki mocnego alkoholu, wymieszać.
-Kulki melona przełożyć na sitko, odsączyć, a sok dodać do ponczu.
-Przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.
-Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. -Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem.



-Tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki .
Komentarze (8)