Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
cukier puder 70 g
sól szczypta
mleko 2 łyżki
masło 170 g
żurawina suszona 50 g
jagody goji 15 g
orzechy 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną

Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 17.01.2017 22:00
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
ania2610 17.01.2017 19:59
wyglądają bardzo fajnie, kruche muszą być :)
VioletoweKucharzenie 17.01.2017 15:20
świetny przepis!
Grazyna0211 17.01.2017 14:43
świetne ciastka
mirosława4 17.01.2017 12:15
apetyczne !
Mniam 17.01.2017 11:29
Z przyjemnością zjadłabym takie do herbatki :)
KORAL 17.01.2017 10:10
Jak u Anny Olson :)
gusia1000 17.01.2017 00:32
Na pewno bardzo dobre.
2milutka 16.01.2017 21:15
Całkiem fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak