Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Motylki drożdzowe z serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 15 gram
mleko 250 ml
masło 80 gram
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
cukier 1/2 szklanki
ser biały 500 gram
cukier puder 1/2 szklanki
masło 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Motylki drożdzowe z serem

Niewielką ilość mleko letniego, cukru i drożdży wymieszać aby drożdże się rozpuściły dodać trochę mąki, wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i postawić w miejsce ciepłe około 30 minut. Dodać resztę mąki, cukru, mleka i sól, jajko i masło. Zagnieść ciasto, ma być gładkie. Zostawić na około godzinę do podwojenia objętości około 1 godzinę.

Ciasto podzielić na około 15 części, uformować kulki które rozwałkować i posmarować nadzieniem serowym, zwinąć jak naleśnik, później obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć z obydwu stron. Ciasto wywinąć na boki i uformować kształt motyla.

Położyć na blaszce oprószonej mąką, przykryć i poczekać do podwojenia swojej objętości. Rozbić jajko i posmarować nim motylkowe bułeczki. Piec około 15 minut w 220 stopniach.

Masa serowa:
ser, cukier puder, masło i żółtko dokładnie wymieszać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 17.11.2013 11:24
super!!uwielbiam
Ada-Gaba 02.11.2013 22:43
ciekawy przepis
Margo1 20.05.2013 22:25
podoba mi się
Ewelina38 23.04.2013 21:36
bardzo apetycznie wyglądają :)
Gracer 08.01.2013 18:54
pycha
jolanta19 08.01.2013 18:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak