Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk z dodatkiem warzyw
Osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Pokroić na około 3 - 4 kawałki ( w zależności jaką dużą porcję chcemy uzyskać ).
Przyprawić solą i pieprzem z obu stron - odstawić na około 30 minut.
Płatki kukurydziane bardzo dokładnie i drobno pokruszyć.
Wymieszać razem z bułką tartą.
Jajo wyparzyć, wybić na talerz i rozmącić.
Każdy kawałek ryby zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce wymieszanej z płatkami.
Tak przygotowane kawałki ryby układać na rozgrzanym oleju.
Obsmażyć na złoty z obu stron, a następnie przez około 10 minut "podparować" pod przykryciem na małym ogniu.
Kapustę kwaszoną odcisnąć z soku i posiekać.
Marchew i seler obrać i umyć, a następnie zatrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, doprawić do smaku pieprzem i wymieszać z odpowiednią ilością oliwy ( około 2 łyżki ).
Usmażoną rybę ułożyć na talerzu, a obok wyłożyć porcję warzyw.
Potrawę można ozdobić natką pietruszki.
Danie według uznania można podawać z białym pieczywem lub ziemniakami z wody.