Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morszczuk 750 gram
sok z cytryny 4 łyżki
tymianek 6 gałązek
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

Ryby oczyścić,oskrobać i dokładnie umyć.Osuszyć papierowymi ręcznikami i natrzeć pieprzem cytrynowym oraz solą morską.Teraz przygotować marynatę oliwę wymieszać z sokiem z cytryny dodać połamane na mniejsze kawałki gałązki tymianku wraz z listkami,do marynaty włożyć ryby i odstawić do lodówki na 3 godziny.Od czasu do czasu ryby przewracać na aby równomiernie przeszły aromatem marynaty.Tak przygotowanego morszczuka dokładnie osączyć z marynaty,oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron przez 6-7 minut z każdej strony.Czas smażenia zależy od wielkości ryby moje miały około 25 dkg każda.W prawidłowo usmażonej rybie kręgosłup powinien łatwo dać się oddzielić od mięsa.Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.12.2013 08:06
pyszna rybka
mirosława4 10.11.2013 15:02
dawno nie jadłam morszczuka,smaczna rybka
barbara11561 31.10.2013 07:55
smaczna rybka
migotka28 20.10.2013 21:05
morszczuk moja ulubiona rybka
Krystyna32 06.10.2013 12:00
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak