MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morszczuk

    750 gram
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • tymianek

    6 gałązek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

Ryby oczyścić,oskrobać i dokładnie umyć.Osuszyć papierowymi ręcznikami i natrzeć pieprzem cytrynowym oraz solą morską.Teraz przygotować marynatę oliwę wymieszać z sokiem z cytryny dodać połamane na mniejsze kawałki gałązki tymianku wraz z listkami,do marynaty włożyć ryby i odstawić do lodówki na 3 godziny.Od czasu do czasu ryby przewracać na aby równomiernie przeszły aromatem marynaty.Tak przygotowanego morszczuka dokładnie osączyć z marynaty,oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron przez 6-7 minut z każdej strony.Czas smażenia zależy od wielkości ryby moje miały około 25 dkg każda.W prawidłowo usmażonej rybie kręgosłup powinien łatwo dać się oddzielić od mięsa.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

kate.500 09.12.2013 08:06
pyszna rybka
mirosława4 10.11.2013 15:02
dawno nie jadłam morszczuka,smaczna rybka
barbara11561 31.10.2013 07:55
smaczna rybka
migotka28 20.10.2013 21:05
morszczuk moja ulubiona rybka
Krystyna32 06.10.2013 12:00
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat