Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morszczuk
750 gram
sok z cytryny
4 łyżki
tymianek
6 gałązek
mąka pszenna
2 łyżki
olej rzepakowy
4 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: MORSZCZUK TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

Ryby oczyścić,oskrobać i dokładnie umyć.Osuszyć papierowymi ręcznikami i natrzeć pieprzem cytrynowym oraz solą morską.Teraz przygotować marynatę oliwę wymieszać z sokiem z cytryny dodać połamane na mniejsze kawałki gałązki tymianku wraz z listkami,do marynaty włożyć ryby i odstawić do lodówki na 3 godziny.Od czasu do czasu ryby przewracać na aby równomiernie przeszły aromatem marynaty.Tak przygotowanego morszczuka dokładnie osączyć z marynaty,oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron przez 6-7 minut z każdej strony.Czas smażenia zależy od wielkości ryby moje miały około 25 dkg każda.W prawidłowo usmażonej rybie kręgosłup powinien łatwo dać się oddzielić od mięsa.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.12.2013 08:06
pyszna rybka
mirosława4 10.11.2013 15:02
dawno nie jadłam morszczuka,smaczna rybka
barbara11561 31.10.2013 07:55
smaczna rybka
migotka28 20.10.2013 21:05
morszczuk moja ulubiona rybka
Krystyna32 06.10.2013 12:00
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak