morelowy sos curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    6 sztuk
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • przyprawa curry

    2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • ocet spirytusowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sambal oelek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z moreli pozbywamy się pestek i przekładamy na talerz. Do miski dodajemy wszystkie składniki, posiekany czosnek oraz morele.Całość miksujemy na gładką masę. Następnie przekładamy sos do garnuszka i podgrzewamy aż sos się zagęści. Sos polecam podawać ostudzony.
Taki sos świetnie się sprawdzi w tortillach, drobiu lub pieczonych frytek :)
brioszka
Do takiego sosu można również dodać pastę z trawy cytrynowej, dodaje ona niesamowitego aromatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.09.2015 20:21
ciekawy sosik
cukiereczek 15.09.2015 18:15
zapowiada się smacznie
jasiek 15.09.2015 17:59
ciekawe połączenie
Agnieszka-87-25 15.09.2015 14:34
ładnie wygląda
Mniam 15.09.2015 14:03
Bardzo ciekawy sos. Już mi się podoba :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat