Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowe muffiny z kuskusem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele suszone 230 gram
jaja 4 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 115 gram
kuskus 2 szklanki
mąka pszenna 190 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt grecki 1 op
miód 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowe muffiny z kuskusem

Muffiny:
1. Suszone morele przełóż do rondelka i wlej tyle wody, aby zanurzyć w całości owoce.
2. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15minut.
3. Odcedź (zachowaj wodę!) i zmiel w blenderze na puree.
4. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj do tego wody z moreli (będzie miał miły morelowy posmak).
5. W misce od miksera dokładnie wymieszaj jaja i cukier.
6. Dodaj 2 szklanki ugotowanego kuskusa, mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszaj jednak nie za długo.
Pamiętaj, aby kuskus był lekko przesuszony, nie może jeszcze parować, inaczej wyjdzie zakalec!
7. Dodaj purée z moreli (zostawiając 1/4 szklanki na przystrojenie muffinów).
8. Wypełnij foremki do muffinów do samej góry (muffiny rosną bardzo mało).
9. Piecz 20minut w temperaturze 175°C (347°F). W przypadku małych foremek, przy większych - piecz około 30minut. Zawsze jednak sprawdź czy muffinki są już upieczone w środku. Jednak te babeczki są dość wilgotne, więc sposób z wykałaczką może tu nie zadziałać.

Krem:
1. Wymieszaj jogurt (1 duże opakowanie) z miodem.
2. Przełóż krem do szprycy albo nakładaj łyżeczką na upieczone i ostudzone muffiny.

Posypka:
1. Posyp resztką kuskusa wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 24.02.2013 08:21
ciekawy przepis :)
owca441 23.02.2013 16:02
fajne
Paolcia 23.02.2013 15:22
ale ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak