Przepis i sposób przygotowania na: Montignac w górach
Kapustę kiszoną, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelnię wlać oliwę, obsmażyć na ostrym ogniu pierś (po 3 minuty z każdej strony), mięso wyjąć, wsypać cebulę, smażyć prze 4 minuty, dodać pieczarki i smażyć prze kolejne 5 minut. Dorzucić kapustę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez 30 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć 1/3 duszonej kapusty. Kawałki piersi posmarować z 1 strony koncentratem pomidorowym (ok. ½ łyżeczki koncentratu zachować). Na kapuście ułożyć mięso (posmarowaną stroną do góry). Następnie wyłożyć kolejną 1/3 kapusty, mięso z koncentratem i resztę kapusty. Pozostały koncentrat rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody i polać tym wierzch „zapiekanki”. Śmietanę wymieszać z solą, wyłożyć na górę, wyrównać powierzchnię.
Zapiekać 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika w temp. 180 stopni, następnie przenieść naczynie na górny poziom piekarnika (najwyżej, jak się da) i piec kolejne 10 minut.