Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

masło 200 g
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka orkiszowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
żurawina suszona 3 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
ziarna sezamu 2 łyżki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
mąka migdałowa 3 łyżki

Dodatkowo

kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-)

Kroki postępowania

1
Masło pokroić na mniejsze części i włożyć do miski, dodać również cukier.
Krok 1 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
2
Wbić całe jajko i zmiksować.
Krok 2 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
3
Dodać mąkę orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli i ponownie zmiksować.
Krok 3 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
4
Wsypać żurawinę i tym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
5
Dodać słonecznik i ponownie wymieszać łyżką.
Krok 5 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
6
Dodać ziarna sezamu.
Krok 6 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
7
Mleczną czekoladę pokroić na mniejsze części i również dodać do miski.
Krok 7 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
8
Wsypać mąkę migdałową i dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 8 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
9
Formować z ciasta małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczać ( pamiętajmy o moczeniu rąk w zimnej wodzie, inaczej ciasto będzie się bardzo lepiło ). Ja do części ciasta dałam trochę kakao, więc część ciasteczek jest innego koloru.
Krok 9 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
10
Wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 12 - 15 minut. Nie zdejmować upieczonych ciasteczek od razu z blaszki, ponieważ się pokruszą, dopiero jak w zupełności ostygną.
Krok 10 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Moje pieguski w wersji orkiszowej, czyli zdrowo i dwukolorowo :-) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.02.2015 13:43
smaczne ciacha
soovka 03.02.2015 12:47
smakowite!!! :)
marcia7 03.02.2015 12:36
dokładne zdrowo i smacznie
marenka 03.02.2015 09:13
Fajny pomysł:)
Ania84 03.02.2015 08:40
mi też by posmakowały
Futka 03.02.2015 08:37
Bardzo smakowite te pieguski :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak