Moje naleśniczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • mleko

    2 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

  • dżem truskawkowy

  • dżem śliwkowy

  • nutella

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo prosty przepis na puszyste naleśniki. Składniki są podane tak na oko gdyż każdy będzie widział i wiedział co dodać aby konsystencja ciasta była śmietanowa :)
Na początek wsypuję mąkę, dodaję jajko, szczyptę soli oraz mleko.
Całość mieszam "trzepaczką" do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa jest za gęsta wtedy dolewam wody.
Rozgrzewam teflonową patelnię z paroma kropelkami oleju.
Łyżką wazową wlewam ciasto na patelnię (nie za grubo) i smażę z obu stron aż się lekko zarumienią.
Przekładam na talerz.
Teraz każdy może wybrać nadzienie i rozsmarować go na naleśniku :)
Bardzo prosty i pyszny przepis na małe popołudniowe co nieco z kawką
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat