Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje mace lub tzw. podpłomyki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
sól 1 szczypta
woda letnia 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje mace lub tzw. podpłomyki

Wszystkie składniki razem wyrobić tak, jak robimy ciasto na pierogi.Woda powinna być gorąca.
Gdy ciasto będzie już plastyczne, rwać kawałki i wałkować cienkie placuszki
Można też rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu
Pierwsze placki smażyłam dodając kroplę oleju, ale to był błąd, bo nie tworzyły się pęcherzyki w plackach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.06.2017 10:55
bardzo fajne
foczka-ks 26.05.2015 12:23
podpłomyki super
gusia1000 04.03.2014 00:25
Fajne to jest.
krokus 28.02.2014 22:32
super, moja babcia takie robiła :) dzięki za przepis i przypomnienie o nich, teraz sama sobie zrobię
kaprysiek 25.02.2014 13:50
To mi przypomina dzieciństwo, jak chodziło się do babci, miała piec i kładło się ciasto by mieć takie podpłomyki. Dzięki.
Mira85 22.02.2014 08:41
super placuszki
wwwiolka 21.02.2014 22:36
Moja babcia też takie robi:)
noninka77 21.02.2014 19:36
super przepis:)
Mniam 21.02.2014 19:24
Przypomniało mi się dzieciństwo. Jak mojej babci zostawało ciasto na pierogi, kładła takie placuszki na kuchni węglowej. Świetne to było:)
Renata9 21.02.2014 18:35
smaczne placuszki
Czyki 21.02.2014 18:28
Znakomite:) tym bardziej, że kupne są dość drogie, a tu mam rewelacyjny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak