Moje babeczki z kremem czekoladowym i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 kostka
  • żółtka

    2
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • sól

  • Krem:

  • śmietana 30%

    300 ml
  • czekolada mleczna

    2
  • dekoracja

  • orzechy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrabiamy składniki na ciasto, masło najlepiej tak średnio roztopione , będzie się lepiej wyrabiać. Gdy z ciasta zrobimy kulę to zawijamy ją w papier do pieczenia lub śniadaniowy i włóż do lodówki na pół godziny. Następnie wałkujemy ciasto niezbyt cienkie i oblepić nim foremki wcześniej wysmarowane masłem i pieczemy do 15 minut w 180 st. Gdy babeczki już wystygną to delikatnie wyciągnij je z foremek i ustaw na czymś płaskim i robimy krem . Śmietankę miksujemy i dodaj rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady . Puszystym kremem napełniamy specjalną szprycką babeczki. Dekorujemy orzechami drobniutko posiekanymi. Babeczki wkładamy do lodówki , niestety nie mogą przebywać w temperaturze pokojowej .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 11.12.2011 18:48
pysznei wygladaja
aniapetr 05.11.2011 07:51
Coś pysznego!
Zoso 07.04.2011 23:38
fantastyczne!!!
ElizaT 07.04.2011 19:45
też zrobię na święta ! dam znać, ale nie wiem czy wyjdą tak piękne jak Twoje !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat