Moja wuzetka

Moja wuzetka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 sztuka
  • jajka

    4 sztuki
  • kakao

    3 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 sztuka
  • wiśniówka

    1/2 szklanki
  • polewa zekoladowa

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy i gotujemy około 2-3 min ma powstać z tego taka czekolada. Po ostudzeniu dodajemy przemiennie żółtka i mąkę wyrabiamy mikserem aż pojawią się pęcherzyki powietrza, pod koniec dodajemy proszek. Następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pieczemy 35-40 min w temp 180st.
ostudzone ciasto przecinamy na dwa placki, dolny skrapiamy wiśniówką i wykładamy na wierzch ubitą śmietanę z cukrami i żelatyną, rozpuszczoną w 2 łyżkach wody (zostawiam niewielką ilość śmietany do dekoracji). Górny placek smarujemy polewą i zanim zastygnie dzielimy na porcje, teraz jak puzzle układamy na śmietanie w całość, dekorujemy i zostawiamy do następnego dnia. Pokrojenie wcześniejsze ciasta z polewą zapobiega rozwalaniu się przy krojeniu końcowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

09.05.2013 11:35
wygląda pysznie :)

jozefinach

16.06.2012 10:28
Wygląda znakomicie.

Faustyna

21.07.2011 12:57
Smakowicie wygląda:)

Weronika_eM

18.06.2011 20:21
super przepis

ewelina/bunia

31.05.2011 09:26
pycha

dorotka0000025

04.05.2011 12:28
pyszna

novita23

07.04.2011 21:35
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat