Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
cukier
1 szklanka -
margaryna
1 sztuka -
jajko
4 sztuki -
kakao
3 łyżki -
woda
1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
śmietana 30%
1/2 litra -
cukier puder
3 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka -
cukier wanilinowy
1 sztuka -
wiśniówka
1/2 szklanki -
polewa zekoladowa
15 dag
Przepis i sposób przygotowania Moja wuzetka
ostudzone ciasto przecinamy na dwa placki, dolny skrapiamy wiśniówką i wykładamy na wierzch ubitą śmietanę z cukrami i żelatyną, rozpuszczoną w 2 łyżkach wody (zostawiam niewielką ilość śmietany do dekoracji). Górny placek smarujemy polewą i zanim zastygnie dzielimy na porcje, teraz jak puzzle układamy na śmietanie w całość, dekorujemy i zostawiamy do następnego dnia. Pokrojenie wcześniejsze ciasta z polewą zapobiega rozwalaniu się przy krojeniu końcowym.
Komentarze (7)