Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja karpatka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szklanka
margaryna 18 dag
mąka 1 szklanka
jajko 4 sztuki
masa
mleko 3 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja karpatka

Do dużej miski wlać wodę i dodać margarynę. Podgrzewać, aż margaryna się roztopi. Dodać mąkę i mieszać przez chwile. Ściągnąć z ognia. Następnie ostudzić. Gdy masa będzie letnia dodać jajka i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Upiec w 180 st. przez ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do szklanki mleka dodać wszystko prócz margaryny. Wymieszać składniki w mleku i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Gdy będzie zimna masa wymieszać z kostką margaryny. Tak powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem i trzymać w zimnie przez ok. 1 godzinę. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 28.07.2013 14:33
moje ulubione ciacho;)
Megg 14.07.2013 21:32
przepysznie!!!
edzik 14.07.2013 17:09
pychota !!!
votus 14.07.2013 16:35
bardzo smaczne :)
idealme 14.07.2013 16:25
wygląda bardzo apetycznie :)
sara1 14.07.2013 16:12
pyszne słodkości
Hanna8 14.07.2013 16:12
super ciasteczko. uwielbiam.
lara 14.07.2013 15:57
ciasto niby proste a nigdy nie ma się go dosyć:) pyszne!
gosia47-47 14.07.2013 15:53
dziękuje :)
Agata3 14.07.2013 15:45
Ślicznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak