Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MOJA FASOLKA PO BRETOŃSKU

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 400 g
kiełbasa regionalna 500 g
cebula 1 duża
czosnek 3-4 ząbki
oliwa 3 łyżki
mąka 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
boczek 100 chudy
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: MOJA FASOLKA PO BRETOŃSKU

Kroki postępowania

1
Fasole wypłukać i namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odlać i zalać ponownie wodą. Gotować do miękkości, dodać ziele angielskie , liść laurowy. Na patelni usmażyć kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę. Następnie osobno usmażyć cebulę z czosnkiem pokrojonymi w kostkę. Wszystko dodać do fasoli i gotować na małym ogniu.
Krok 1 - MOJA FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
2
Do lekko gotującej się fasolki dodajemy przyprawy, majeranek, pieprze, gotujemy od czasu do czasu mieszamy. Można również dodać startą marchewkę i pietruszkę na tartce i podsmażoną na patelni.
Krok 2 - MOJA FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
3
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Robimy zasmażkę z oliwy i mąki. Wszystko razem łączymy i jeszcze przez chwilę razem dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku Kucharkiem i gotowe.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 3 - MOJA FASOLKA PO BRETOŃSKU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.09.2013 17:56
już dawno nie robiłam
mufinka79 20.03.2013 17:34
Bardzo lubię, zapraszam do mojej wersji fasolki po bretońsku :)
leonowie 20.03.2013 17:10
bardzo lubię , choć rzadko robię.
Megg 20.03.2013 17:03
rewelacyjna fasolka, polecam!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak