Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój zakwas na żur

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 4 ząbki
woda 3 1/2 (przegotowana)
mąka żytnia 1 1/3 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Mój zakwas na żur

Do kamiennego garnka wsypujemy mąkę ,rozmieszamy z połową przegotowanej i ostudzonej do około 50* wody ,dodajemy przekrojone na połówki ząbki czosnku ,następnie do powstałej papki ,dodajemy resztę ciepłej wody przykrywamy garnek ściereczką lnianą lub grubą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni.

Radzę dodać do zakwasu skórkę z chleba razowego wtedy proces kiśnięcia będzie przebiegał szybciej. Tak przygotowany zakwas może być przechowany w chłodnym miejscu do dwóch tygodni a w lodówce do miesiąca.na jego bazie można przygotować nie tylko biały barszcz ale wszelkiego rodzaju żurki. Rozcieńczony z wodą o równej proporcji doskonale latem gasi pragnienie...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 14.04.2013 15:54
Ale bym zjadła mniam pyszne
Boska_Agatka 14.04.2013 15:51
Polecam serdecznie bardzo pysznie wygląda
Boska_Agatka 14.04.2013 15:50
Polecam serdecznie bardzo pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak