Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20

odc. 20 Mój przepis na

Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • masło

    150 g wiejskiego
  • ryż do risotta

    1,5 szklanki
  • rosół warzywny

    1 l
  • cukinia

    2 sztuki
  • gruszka

    1 sztuka
  • morele suszone

    10 sztuk
  • parmezan starty

    100 g
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

    do smaku
  • sól ziołowa

    do smaku
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    w młynku
  • kolendra

    kilka posiekanych listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20 foto
Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zaraz po wrzuceniu dodajemy masło i wsypujemy ryż. Całość smażymy aż ryż się zeszkli a następnie podlewamy porcją rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas podlewając rosołem
Krok 2 - Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20 foto
Cukinie kroimy w grubszą kostkę. Gruszkę obieramy i również kroimy w kostkę. Suszone morele kroimy w drobniejszą kostkę. Gdy ryż wchłonie niemal cały rosół, wlewamy resztę rosołu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy starty ser i pozostałe masło i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy kilka kaparów i dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku bazylią.
Krok 3 - Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20 foto
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami kolendry i posypujemy delikatnie startym parmezanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Łukasz15

25.03.2016 18:31
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat