Mój kopiec kreta

Mój kopiec kreta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • margaryna

    1\\2 kostki
  • cukier

    1\\2 szkl
  • jajka

    2
  • mąka

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    0,5 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • na krem

  • śmietana kremowa 30%

    0,5 l
  • śmietan fix

    2
  • cukier puder

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1
  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na Ciasto : Margarynę , cukier , kakao , wodę umieszczamy w jednym garnku i mieszamy , włączamy gaz i cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy i rozpuści. Po chwili odstawiamy. oddzielamy białka odo żółtek i do tej masy co odstawiliśmy na chwilę dodajemy żółtka , potem mąkę wymieszaną z proszkiem a piane ubitą też dodajemy do ciasta .Przekładamy do wysmarowanej masłem i bułka tartą tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy do pół godziny w 180 st. Po wyjęciu w lekko ostudzonym cieście wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki [powinny mieć grubość 1-1,5 cm]. Wydrążony środek drobno kruszymy i zostawiamy w spokoju. Na Krem : Czekoladę siekamy drobniutko, kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru na sztywno i śmietano fixem , dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.Banany kroimy w dłuż na pół , od razu polewamy je sokiem z cytryny aby nie sczerniały . Kopiec Kreta: Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów , następnie bitą śmietanę , formując kształt kopca . Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta , lekko przyklepując aby nie opadło i całość wstawiamy do lodówki na pare godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzencia2007

07.10.2013 20:31
uwielbiam ;)

ElizaT

17.04.2011 23:24
fajny jest

iwa643

06.04.2011 07:14
ładny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat