Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
rzodkiewka
1 duży pęczek -
ziemniaki młode
0,5 kg -
masło
2 łyżki -
koper
1 pęczek -
sól do smaku
-
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Młode ziemniaki z rzodkiewką
Masło rozpuszczamy na patelni. Dokładamy do niego ziemniaki. Obsmażamy. Między czasie siekamy koperek i przygotowujemy rzodkiewkę.
Rzodkiewki płuczemy, odcinamy „ogonki” i przekrawamy na cztery części.
Dokładamy do podrumienionych ziemniaków. Chwilkę razem smażymy, aby rzodkiewka się lekko odbarwiła i zmiękła. Na koniec dokładamy koperek i doprawiamy całość. Gotowe.
Co roku z utęsknieniem wyczekuje młodych ziemniaków. To moja ulubiona wersja ich podania.![]()
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)