Młode ziemniaki z rzodkiewką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rzodkiewka

    1 duży pęczek
  • ziemniaki młode

    0,5 kg
  • masło

    2 łyżki
  • koper

    1 pęczek
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy (zeskrobujemy delikatną skórkę, lub ściągamy ją pod bieżącą wodą). Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane delikatnie studzimy. Większe ziemniaki przekrawamy na połowę lub ćwiartki.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dokładamy do niego ziemniaki. Obsmażamy. Między czasie siekamy koperek i przygotowujemy rzodkiewkę.
Rzodkiewki płuczemy, odcinamy „ogonki” i przekrawamy na cztery części.
Dokładamy do podrumienionych ziemniaków. Chwilkę razem smażymy, aby rzodkiewka się lekko odbarwiła i zmiękła. Na koniec dokładamy koperek i doprawiamy całość. Gotowe.
Jadwiga/Jaga85
Co roku z utęsknieniem wyczekuje młodych ziemniaków. To moja ulubiona wersja ich podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.05.2016 16:51
rzodkiewka zawsze jadłam 100% na surowo, ciekawie mnie ta wersja :)
iziona 11.06.2014 21:17
Młode ziemniaczki z czym by nie podał to są pyszne
Zdzisław 11.06.2014 12:41
dla mnie pysznie potrawa podana
wyattearp 11.06.2014 10:43
o super rzodkiewka z ziemniaczkiem i do tego koperek
Pani Domu 11.06.2014 09:19
super pomysł na ziemniaczki
IZABELA29 11.06.2014 08:08
nigdy tak nie robiłam
Anna133 11.06.2014 07:59
co gospodyni to inne zwyczaje,a ja ani z rzodkiewką ani z sosem cebulowo koperkowym nie jadłam jeszcze ,zapowiada się smacznie
Konczi 11.06.2014 07:35
smacznie u Ciebie :D
halinah 11.06.2014 07:29
u mnie do młodych ziemniaków koniecznie musi być sos koperkowo, cebulowy, jest pyszny i niezastąpiony do młodych ziemniaków :)
Bernadeta1 11.06.2014 00:16
Proste i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat