Młoda kapusta zasmażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt,
  • boczek wędzony

    300 g,
  • cebula

    1 szt,
  • olej

    3 łyżki,
  • masło klarowane

    3 łyżki,
  • mąka

    2 -3 łyżki,
  • koper świeży

    1/2 pęczka,
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • ocet

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z brzydkich liści wierzchnich, drobno poszatkować.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Obrać cebule i pokroić w kostkę.
Podsmażyć razem z pokrojonym wędzonym boczkiem dodając odrobinę oleju.
Dodać poszatkowaną kapustę,zalać wodą , doprawić solą,
Gotować pod przykryciem do miekkości kapusty.
Po ugotowaniu wodę odlać, dodać poszatkowany koperek doprawić do smaku pieprzem i solą odrobiną octu i cukru wymieszać.
Kapustę lekko zaprawić zasmażką.

Zasmażka;
Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć na jasno złoty kolor ciągle mieszając, dodać odrobinę wody energicznie mieszając aby nam sie nie porobiły grudki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 30.03.2017 16:55
Dziękuję za miłe komentarze;)
Wacław 28.03.2017 20:20
moja ulubiona kapusta :-)
gusia1000 28.03.2017 16:36
Warto tak robić.
adelajda 28.03.2017 15:31
Lubię tak kapustę
gosia56 28.03.2017 11:33
Taka młoda kapusta jest pyszna;)
w mojej kuchni 28.03.2017 10:41
same pyszności do zjedzenia
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 10:18
Dziękuję serdecznie;)
Róża1 28.03.2017 09:49
za taką przepadam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat