Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 5 g
woda 1/4 szklanki
sól 1 lyzka
mąka pszenna 3,5 szklanki typ 650
masło 2 lyzki
Na wierzch:
mleko
jajko 1
sezam
siemię lniane

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1
Rano dokarmić zakwas po 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 150 g wody (jeśli posiadacie dużo zakwasu to można dokarmić mniejszą ilością). Zamieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku. Dodać wodę i zamieszać. W misce zamieszać mąkę z solą. Wlać zaczyn i dodać zakwas.
Krok 1 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
2
Wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone ostudzone masło. Wyrobić ponownie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
3
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie.
Krok 3 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
4
Mleko roztrzepać z jajkiem, posmarować wyrośnięty chleb za pomocą pędzelka. Posypać siemieniem i sezamem.
Krok 4 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec około 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec 25-30 minut. Jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił można wyłączyć górną grzałkę i piec tylko na dolnej lub przykryć chleb folią. Wystudzić na kratce. Pokroić po całkowitym ostygnięciu.
Krok 5 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.03.2014 09:07
Bardzo dobry
Alex_M 12.01.2014 12:21
dziękuję :)
anemon 12.01.2014 10:55
Jesteś prawdziwą kopalnią pomysłów na chleby.
Alex_M 06.08.2013 09:23
w smaku jest delikatny. nie czuć mocno zakwasu. jest miękki i puszysty, mogę szczerze polecić :)
caralajna 06.08.2013 08:33
fajny pomysł, ciekawa jestem smaku
migotka28 05.08.2013 20:14
pyszny chlebuś
fotoviderek 05.08.2013 14:32
Takiego dobrego chlebka można dużo zjeść, pycha :)
gosia56 05.08.2013 13:29
pyszny chlebek
Renata22 05.08.2013 11:07
Ale ładnie się upiekł!;)
Czarnula87 04.08.2013 22:27
idealny chleb dla mnie
Alex_M 04.08.2013 20:17
@Beatris, dokładnie tak :) uwielbiam piec chleb :D
Milena87 04.08.2013 18:54
wygląda bardzo apetycznie
Beatris 04.08.2013 18:04
Domowe chlebki są wspaniałe. Za każdym razem można użyć innej kombinacji składników i uzyskać inny smak chleba. A zapach jaki się roznosi podczas pieczenia po domu... marzenie.
paulina2157 04.08.2013 16:01
bardzo ładnie wyrósł
Kuchenka 04.08.2013 13:48
tez robię domowy
Janina 04.08.2013 13:08
To jest to, taki właśnie piekę, jest pyszny, polecam;)
msmors 04.08.2013 12:38
taki chlebuś jest najlepszy
gosia1988 04.08.2013 12:21
domowy najlepszy
Ola1984 04.08.2013 12:04
Uwielbiam domowe pieczywo, kojarzy mi się z dzieciństwem :)
adelajda 04.08.2013 11:35
lubię taki domowy chlebek
IwonaDD 04.08.2013 11:25
wyszedł wspaniale!
Konczi 04.08.2013 11:21
fantastyczny chlebuś, super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak