Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    1 szklanka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    5 g
  • woda

    1/4 szklanki
  • sól

    1 lyzka
  • mąka pszenna

    3,5 szklanki typ 650
  • masło

    2 lyzki
  • Na wierzch:

  • mleko

  • jajko

    1
  • sezam

  • siemię lniane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
Rano dokarmić zakwas po 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 150 g wody (jeśli posiadacie dużo zakwasu to można dokarmić mniejszą ilością). Zamieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku. Dodać wodę i zamieszać. W misce zamieszać mąkę z solą. Wlać zaczyn i dodać zakwas.
Krok 2 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
Wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone ostudzone masło. Wyrobić ponownie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie.
Krok 4 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
Mleko roztrzepać z jajkiem, posmarować wyrośnięty chleb za pomocą pędzelka. Posypać siemieniem i sezamem.
Krok 5 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec około 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec 25-30 minut. Jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił można wyłączyć górną grzałkę i piec tylko na dolnej lub przykryć chleb folią. Wystudzić na kratce. Pokroić po całkowitym ostygnięciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

01.03.2014 09:07
Bardzo dobry

Alex_M

12.01.2014 12:21
dziękuję :)

anemon

12.01.2014 10:55
Jesteś prawdziwą kopalnią pomysłów na chleby.

Alex_M

06.08.2013 09:23
w smaku jest delikatny. nie czuć mocno zakwasu. jest miękki i puszysty, mogę szczerze polecić :)

caralajna

06.08.2013 08:33
fajny pomysł, ciekawa jestem smaku

migotka28

05.08.2013 20:14
pyszny chlebuś

fotoviderek

05.08.2013 14:32
Takiego dobrego chlebka można dużo zjeść, pycha :)

gosia56

05.08.2013 13:29
pyszny chlebek

Renata22

05.08.2013 11:07
Ale ładnie się upiekł!;)

Czarnula87

04.08.2013 22:27
idealny chleb dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat