Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne bułeczki
Drożdże, 4 łyżki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł.
Do dużej miski przesiać mąkę, wbić jajko i żółtka, dodać ciepłe mleko, olej, cukier a także wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto nie powinno kleić się do ręki. Przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około półtorej godzin objętość zwiększy się dwukrotnie. Wtedy formujemy małe bułeczki które nadziewamy dowolnie, najlepiej marmoladą. Wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Blaszkę delikatnie podsypać mąką i układać obok siebie zachowując odstępy. Piec około pół godziny aż się ładnie zrumienią.
Smacznego :)