Ewa

Mizza czyli mięsna pizza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina mielona

    500 g
  • ząbek czosnku

    2
  • otręby owsiane

    2 łyżki
  • jajka

    2
  • pęczek pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • mozzarella w kulce

    1,5 szt
  • pomidory

    3
  • olej do smażenia

  • oregano

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wołowiny, przeciśniętego przez praskę czosnku, otrąb, jajek, posiekanej pietruszki wyrabiamy placek mięsny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do okrągłej formy - średnica ok. 26 cm. Na mięsnym cieście układamy pokrojone w plastry pomidory (jeśli ktoś woli może obrać je ze skórki), doprawiamy oregano. Na warstwę pomidorową wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, aż nieco zmięknie i układamy na mozzarelli. Całość można jeszcze odrobinę posolić. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni, funkcja termoobieg.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ciekawska 25.11.2013 10:22
lubie takie jedzonko
artur7 09.11.2013 15:34
takiej nie jadłem
Jadwiga/Jaga85 01.10.2013 20:04
Ależ syte i pyszne!!!
V_kuchareczka 01.10.2013 17:03
smakowicie wygląda
KasiaK90 01.10.2013 15:54
muszę spróbować zrobić taką pizzę z mięsem mielonym:)napewno pychotka
pajbek 01.10.2013 15:43
Coś dla mnie :-)
6zer 01.10.2013 14:44
jeszcze nigdy nie robiłam czas wypróbować
juuusta 01.10.2013 14:18
pyszne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat