Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mizeria na winie (do słoików na zimę)

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 2 1/2 kg
ocet 1 szklanka
białe wino wytrawne 1 szklanka
cukier 6 łyżek
woda 3 szklanki
sól 6 łyżek
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Mizeria na winie (do słoików na zimę)

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej na noc) Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut(Jest to porcja na cztery litrowe słoiki)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.05.2014 14:55
pyszne zapasy domowe
Zdzisław 14.05.2014 19:58
przyda się na tegoroczne ogórki
Aleksandra/Olcia 14.05.2014 19:49
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak