misz masz z ricottą po sycylijsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ricotta

    200 gram
  • cytryna

    1/2 sztuka
  • masło

    2 łyżeczki
  • sok owocowy

    1 szklanka
  • skrobia

    1 łyżeczka
  • mięta świeża siekana

    1/2 pęczka
  • ciabatta

    50 gram
  • poziomki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę sparzyć, zetrzeć żółtą skórkę (1 łyżeczka) a potem przekroić i wycisnąć sok z połowy (1-2 łyżki soku). Skórkę i sok dodać do ricotty i wymieszać.
Pieczywo typu ciabatta lub inne białe pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
Owoce umyć. To mogą być dowolne owoce, ja wykorzystałam poziomki.
Mięte umyć i posiekać.
Skrobię kukurydzianą wymieszać z sokiem owocowym i zagotować aby zgęstniał.

Na jednym lub dwu talerzach ułożyć ricottę, posypać owocami, grzankami i miętą. Polać sosem owocowym.
Można jeść na śniadanie lub deser.
Smacznego.

***przepis zainspirowany 'Ricotta with Vanilla-Sugar Croutons and Berries' Giady De Laurentis do znalezienia na foodnetwork

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 15.10.2013 09:39
Super wygląda, tak kolorowo
czekoladka_m 14.10.2013 12:51
Ale apetycznie kolorowe:)
Krystyna32 20.09.2013 08:45
pyszny ten misz masz
fotoviderek 29.08.2013 07:39
Lubie takie "misz-masze", pycha :)
olkaaa 29.08.2013 07:25
wygląda kusząco
Dorota37 28.08.2013 15:06
jaki smaczny i piekny misz masz:-)
tatiana2 28.08.2013 13:56
wygląda bardzo smacznie:)
Alex_M 28.08.2013 13:04
wow! fantastyczny pomysł!
Kuchenka 28.08.2013 10:28
myślę że sprawdziłoby się również jako deser
Janina 28.08.2013 09:42
Ale bogate i smaczne śniadanie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat