misiowe ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier kryształ

    75 gram
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • kakao

    1 łyżeczka
  • wod

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki wsypujemy mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą i zwartą konsystencję dzielimy na 2 części. jedną pozostawiamy jasną do drugiej dodajemy kakao i mleko i zagniatamy. oba ciasta odstawiamy na godzinę do lodówki. Ciemne ciasto musimy rozwałkować i wykrawamy w nim koła ok 8 cm średnicy ( np szklanką) . z jasnego ciasta kieliszkiem robimy mniejsze okręgi będą to mordki i uszy:) .
Ciasteczka piec w temp. 180 st przez ok 10-12 minut. Uważać , żeby nie zrumienić ich za bardzo.
Gdy wystygną z białej i ciemnej czekolady zrobić oczy i noski

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kaja1991 15.09.2012 21:45
a jakie proste w przygotowaniu
Dorian 08.09.2012 23:31
sliczne misiaki
Chojłówna 29.08.2012 20:05
śliczne:)
MONIKA62 29.08.2012 19:18
fajne
kaja1991 14.08.2012 21:35
switnie wygladaja i samkuja;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat