Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mirabelka na herbatnikowym spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mirabelka na herbatnikowym spodzie to delikatne orzeźwienie. Szybkie i pyszne ciasto - czy można chcieć więcej? Polecam!

Składniki:

Spód:

herbatniki 220 gramów
woda 1 szklanka
sok z cytryny 3 łyżki

Masa śmietankowa:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
śmietana kremówka 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki

Mus mirabelkowy:

mirabelki 0,5 kilograma
cukier 0,5 szklanki
galaretka pomarańczowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mirabelka na herbatnikowym spodzie

1. Spód: Herbatniki delikatnie nasączyć w wodzie z cukrem. Wyłożyć na blachę (wymiary: 30x20cm).
2. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Gotową wylać na herbatniki. Schłodzić. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.
3. Mus mirabelkowy: Mirabelki wydrylować i zblendować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z musem. Wylać na masę i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak