miodowy jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto: 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka maki pszennej

  • 6 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanki cukru

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki sztucznego miodu

  • 1 łyzka sody oczyszczonej

  • Masa budyniowa: 2 szklanki mleka

  • ½ szklanki cukru, 250 g margaryny

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 2 łyzki mąki pszennej

  • 100 g jabłek

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt.
  • margaryna

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciast: białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto miodowe: przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części. Części piec osobno w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i zagotować.. margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń.
Masa jabłkowa: obrać jabłka, podsmażyć z cukrem do miękkości. Do połowy masy dodać rozpuszczoną w ½ szklanki wody galaretkę truskawkową, a do drugiej części galaretkę agrestową i ostudzić.
Jabłecznik miodowy: jeden płat ciasta miodowego posmarować częścią masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową z czerwoną galaretką. Posmarować masą budyniową. Przykryć biszkoptem i ponownie posmarować masą budyniową. Wyłożyć masę jabłkową z galaretką agrestową. Posmarować pozostałą masą budyniową. Przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Udekorować wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jaheira11 16.09.2010 22:49
super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat