Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy chlebek.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
miód prawdziwy 2 łyżki
olej 3 łyżki
drożdże 5 dag
sól półtorej łyżeczki

Dodatkowo

mąka pszenna 3-4 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy chlebek.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z miodem,2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
Do mąki dać sól,oliwę lub olej,drożdże i stopniowo wlewając wodę zagnieść mięciutkie ciasto,wyrobić około 5 minut.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką z ciasta uformować bochenek.

Krok 1 - Miodowy chlebek. foto
2
Uformowany bochenek włożyć do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi. Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Miodowy chlebek. foto
3
Po tym czasie piec około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczony chlebek wystudzić i pokroić.
Krok 3 - Miodowy chlebek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.03.2017 19:09
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 01:18
Umiesz piec pieczywo.
mitek111 15.01.2015 16:12
ale pięknie wyrósł
Wiktoria29 15.01.2015 15:57
świetny chlebuś
Ola1young 15.01.2015 12:44
na pewno pyszny
Magula 15.01.2015 07:34
wspaniałe domowe pieczywo
Ola1984 15.01.2015 07:27
Fajny chlebek :)
Czarnula666 14.01.2015 22:45
Wygląda ślicznie
Iwusia 14.01.2015 22:34
pulchniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak