Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami i masą grysikową

4.8
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miodownik z orzechami i masą grysikową to ciasto idealne na Święta. Sprawdź jakie składniki potrzebujesz i jak je przygotować. Pychotka!

Składniki:

cukier
150 gramów
miodu płynnego naturalnego
4 łyżki
masło
3/4 kostki
jajko
2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
śmietana 12%
3 łyżki
mąka pszenna typ 550
4 szklanki
kasza manna
9 łyżek
mleko 3,2%
750 ml
cukier puder
150 gramów
masło
250 g
DODATKOWO:
orzechów włoskich
150 gramów
miód
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami i masą grysikową

Miodownik do klasycznego ciasta, które zachwyca połączeniem miodowych placków, aromatycznej masy grysikowej i chrupiących orzechów. Jest to propozycja na wyjątkowe okazje, święta czy codzienne spotkania. Poniżej znajduje się przepis, który pokaże Wam krok po kroku jak upiec to pyszne ciacho!

Kroki postępowania

1

Ciasto: Miód, jajka, śmietanę i cukier (150 gramów) zmiksuj. Mąkę, sodę wymieszaj, zetrzyj do niej masło, wymieszaj za pomocą miksera. Do mąki z masłem wlej mieszankę płynną i połącz składniki. Potem wyłóż na blat i zagnieć ciasto, podziel na trzy części i rozwałkuj najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym na wymiar blaszki (21 x 28 cm). Dwa placki upiecz osobno przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelnię wrzuć orzechy, chwilę je podgrzewaj, dodaj miód i dalej chwilę podgrzewaj, aż miód oblepi orzechy. Potem wyłóż je na trzeci placek i wstaw blaszkę także na 15 minut do piekarnika. Upieczone placki wystudzić.

Krok 1 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto
2

Masa: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier puder (150 g) i zagotować. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę (9 łyżek) energicznie mieszając, aby nie było grudek i gotować kilka minut po czym wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem w misce i dodając po łyżce zimnej kaszy utrzeć masę.

Krok 2 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto
3

Przełożenie: Na stabilnym podłoży położyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę masy, przykryć drugim lekko dociskając. Ponownie wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem z orzechami, lekko docisnąć.

Krok 3 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto
4
Ciasto odstawić w chłodne miejsce aby placki zmiękły. Miodownik najlepszy jest na trzeci dzień.
Krok 4 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto

Jak przygotować polewę orzechową do ciasta? Sprawdź również przepis na miodownik z serem gotowanym z wiaderka i miodownik z masą budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewemama28 23.09.2022 20:45
Nie pisze ile cukru do kremu.
jagoda5913 12.05.2016 10:48
super ciasto
Katarzyna34 06.01.2014 14:18
smakowicie wygląda
iziona 06.01.2014 11:31
Wspaniały u mnie zawsze jest w okresie świątecznym na stole bo wprost go uwielbiam
Monika58 06.01.2014 11:21
najlepszy z masą grysikową
Ola1984 06.01.2014 11:08
Prezentuje się fantastycznie :) Skusiłabym się na kawałek takiego ciacha.
KasiaK90 06.01.2014 09:15
uwielbiam taki miodownik
gibli 05.01.2014 23:20
pyszności:)
Cynamonka 05.01.2014 21:50
przepyszne ciasto
Pyszota 05.01.2014 21:39
super ciacho
Katarzyna/kate1980 05.01.2014 21:31
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak