Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami
Sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami zimnego mleka. Ciasto zagnieść z podanych składników. (mąka, margaryna, cukier, miód, jajka, soda+mleko - w kolejności podanych składników). Podzielić na 2 części. Jedną część upiec a na drugą surową wyłożyć masę orzechową i również upiec. Ciasta piec ok 20-30 minut w temp 170 st.
MASA ORZECHOWA
Wszystkie podane składniki (miód, orzechy , masło , cukier) wrzucić do rondelka. Zagotować i gorące wyłożyć na surowe ciasto.
MASA BUDYNIOWA
Z podanych składników (z reszty, która została na liście) ugotować gęsty budyń i gorący wylać na upieczony placek z masą orzechową. Przykryć drugim plackiem. Na ciasto układamy orzechy i polewamy dowolną polewą (najlepiej czekoladową). Placek jest przepyszny i nie taki słodki jak by się mogło wydawać.